Продукти коксування кам’яного вугілля, їх застосування
Основний метод переробки кам’яного вугілля - це
коксування, або суха перегонка. Коксування кам’яного вугілля відбувається без
доступу повітря при температурі 1000–1200 °С. При коксуванні кам’яного вугілля
добувають різні продукти: кокс, кам’яновугільну смолу, аміачну воду і коксовий
газ. Коксовий газ далі використовують для обігрівання коксових печей, але
основні кількості його піддають хімічній переробці. Із нього виділяють водень
для синтезу аміаку, з якого далі добувають нітратні добрива - сульфат амонію.
Кам’яновугільна смола є джерелом ароматичних вуглеводнів.
Її піддають ректифікаційній перегонці і добувають бензол, толуол,
нафталін, а також феноли, нітрогеновмісні сполуки та інше. Після перегонки
кам’яновугільної смоли залишається густа горюча маса - пек. Пек
використовують для виготовлення електродів і покрівельного толю.
|